Pledoarie pentru înot

-

Blog | 05 apr. 2020

Pledoarie pentru înot

Deși suntem ființe terestre, dorim să explorăm mediul acvatic, un mediu pentru care nu suntem pregătiți sau adaptați, dar pe care vrem să-l cunoaștem…în profunzime. Ce știm însă despre apă? Relativ puțin. Apa întreține viața. Ea acoperă aproximativ 70% din suprafața Pământului și are vaste resurse. Are o geologie aparte, o floră și o faună de-a dreptul spectaculoase.

Ce ne interesează însă sunt numeroasele modificări funcționale care se produc atunci când ne scufundăm sau când înotăm. Doar înțelegând ce se întâmplă cu corpul nostru în acest mediu atipic, putem derula activități acvatice (AA) în sens favorabil organismului. În funcție de obiectivul urmărit, AA pot fi: activități de menținere sau de ameliorare a condiției fizice - aqua-fitness, activități de dezvoltare a potențialului psiho-fizic - înot sportiv și activități cu rol profilactic sau terapeutic – hidrokinetoterapie.

Indiferent la ce tip de AA facem referință, scufundarea la o temperatură de aproximativ 33-34°C, translocă sângele dinspre segmentele inferioare înspre cutia toracică. În piept, volumul sporit de sânge determină creșterea presiunii arteriale, care provoacă la rându-i răspunsuri baroreflex-neuroendocrine. Conform specialiștilor, această auto-transfuzie poate persista până la 24 ore, iar imersia și înotul induc treptat adaptări cardio-circulatorii.

Mai mult, prin AA derulate în decursul timpului, fie ele de performanță sau de întreținere, tensiunea arterială sistolică crește datorită măririi forței de contracție a inimii. Prin solicitări preponderent aerobe, sporește volumul sanguin circulant, iar pereții ventriculari se hipertrofiază. Inima devine puternică, iar mușchii oxigenați vor tolera tot mai bine efortul fizic.

Intensificarea respirației în ambianța fluidă și apneea pe durate scurte de timp (posibilă doar la om și la mamifere) promovează hipercapnia (retenția de CO2) și îmbunătățesc compensator ventilația arterială și ampliația toracică. Creșterea capacității de difuzie a O2 şi a hemoglobinei, intensificarea irigării mușchilor printr-o mai bună capilarizare, printr-un contact prelungit al sângelui capilar cu țesuturile interesate în efort, contribuie astfel la dezvoltarea sistemelor respirator și muscular.

Concluziv, influențele AA sunt multiple. Fără a dori însă să le expunem mai larg în acest context, putem afirma că e necesar să ÎNOTĂM PENTRU SĂNĂTATE!

Prof. univ. dr. Luciela Vasile