-
Te-ai intrebat vreodata cate ganduri iti trec prin minte in fiecare zi si cum influenteaza acestea dispozitia ta afectiva, randamentul cotidian si calitatea relatiilor, la nivel social? “ Destul de multe” sau “Depinde de situatie” sunt raspunsurile evazive care iti vin acum, spontan, ceea ce denota faptul ca nu ai acordat prea multa atentie acestui subiect. Cercetatorii au descoperit faptul ca zilnic, creierul nostru proceseaza intre 60.000 si 100.000 de ganduri. Pana aici nimic special. Doar date statistice care iti pot imbunatati cultura generala, dar nu si calitatea vietii.
MINTEA NOASTRA, ALIAT SAU SABOTOR?
Creierul nostru functioneaza ca un dispozitiv care, de-a lungul intregii noastre existente, inmagazineaza, proceseaza si reda informatii, in functie de nevoile si experientele de viata prin care trecem. Acesta lucreaza fara incetare, in favoarea sau impotriva noastra, devenind cel mai puternic aliat, in drumul spre succes sau cel mai de temut sabotor. Eficienta acestuia este strans legata de calitatea continuturilor informationale pe care i le oferim spre procesare. Ceea ce gandim ne influenteaza, in mod decisiv calitatea vietii.
CE FACEM CU TIMPUL NOSTRU?
Se spune ca cea mai importanta resursa a vietii este timpul, pentru ca aceasta este distribuita oamenilor in mod egal, insa nu si valorificata in mod identic. Multi oameni aleg sa lase timpul sa treaca, fara a construi ceva in favoarea lor, sub pretextul “Este si maine o zi”, “ Azi n-am chef de nimic” sau “Toate la timpul lor”, iar timpul incepe sa lucreze in defavoarea visurilor noastre. Timpul trece oricum, nu tine cont de nevoile noastre afective, de asteptari, de deceptii, de aspiratii sau de dispozitia afectiva a fiecaruia dintre noi. Este o constanta fizica care ne marcheaza viata, de la inceput, pana la sfarsit si tocmai de aceea, nu il putem pune in “stand-by” in functie de dispozitia noastra de moment.
CE LEGATURA EXISTA INTRE CEEA CE GANDIM SI CUM CONSUMAM PROPRIUL TIMP?
Care este primul tau gand cand suna alarma pentru a te trezi? “Off…nu!”, “Inca 5 minute”, “Azi nu ma duc la antrenament”, “N-am niciun chef de nimic”, “Doamne, ce-as mai dormi!”. Asa cum iti programezi mintea, asa iti va fi ziua. Daca incepi cu regrete si amanari, te vei mobiliza greu, nu vei observa aspectele pozitive din fiecare experienta, vei avea asteptari nerealiste privind ziua respectiva si iti vei incheia ziua istovit si fara satisfactie.
INCEARCA ALTFEL!
Lasa alarma sa isi faca treaba – doar tu esti cel care a setat ora la care sa te trezesti, activeaza-te, planifica-ti activitatile cotidiene si bucura-te de ele: este timpul tau pe care trebuie sa inveti sa stii cum sa il consumi. Incepi sa gandesti ca azi este o zi in care te poti antrena pentru a deveni mai bun, ca esti sanatos si ca poti sustine antrenamentul asa cum ti-ai propus, ca esti inconjurat de oameni alaturi de care conlucrezi pentru niste idealuri comune, ca fiecare zi este o sansa pe care o valorifici ( sau nu) in drumul spre atingerea propriilor obiective.
Vrei sa devii obiectul unui transfer rasunator, la o echipa de top, sa joci alaturi de cei mai buni, sa fi apreciat si remunerat la nivelul celor mai buni sportivi de pe planeta, atunci gandeste ca ei, antreneaza-te ca ei si bucura-te de viata ca ei. Si ei au inceput de jos, dar au avut idealuri si si-au pus toata energia in favoarea atingerii acestora.
CUM OPTIMIZAM CALITATEA VIETII?
Te-ai intrebat vreodata de ce gandesti ceva ceea ce nu iti doresti? De ce in timpul unui meci sau al unei competitii, iti vin in minte ganduri negative legate de esec, ratare, abandon, refuz sau rusine? Ai vrea sa le alungi si nu stii cum? Este simplu!
Zilnic iti consumi energia si iti irosesti timpul incarcandu-ti mintea cu lucruri inutile si care saboteaza buna functionare a propriei minti.
Iata cateva exemple de ganduri sau situatii cu care iti incarci mintea in mod inutil: “ Ce masina oribila! Cine ar da banii pe ea?”, “Cum s-a imbracat si asta! Arata penibil!”, “Cine cu cine s-a certat?” Sau te-ai surprins cumva dand scroll down pe facebook, fara niciun obiectiv personal, doar pentru a vedea cine ce a mai facut, prin ce vacante mai calatoreste, ce masina si-a mai luat, daca si-a schimbat jobul sau nu, daca s-a casatorit sau a incetat o relatie? Chiar te ajuta aceste informatii? Gandeste-te unde vei pleca tu in vacanta, cum faci sa iti schimbi masina – daca iti doresti acest lucru, cum esti mai bun la locul de munca sau cum iti optimizezi veniturile si cum ai grija de propria relatie. Si numaratoarea gandurilor incepe, de la primul gand, spre ultimul gand al zilei. Intre 60.000 si 100.000 de ganduri pe zi, cele mai multe dintre ele nefiind orientate spre propriile dorinte sau nevoi. Atunci cand gandesti cine ar da banii pe o masina, pe care cu siguranta tu nu ai cumpara-o, iti orientezi gandurile in directia altora, consumandu-ti timpul si energia, in mod inutil. Da, exact! Incepi un gand si ajungi sa creezi un scenariu, in care la un moment dat te intrebi si tu ce cauti? Si ai la dispozitie doar 1.440 de minute pe zi, timp suficient pentru a-ti organiza viata, daca ai sti sa valorifici aceste minute.
De fiecare data cand te lasi amagit de un gand orientat in favoarea altora, iti irosesti timpul si sansa de a obtine de la viata ceea ce iti doresti.
PRINCIPIUL MINUTULUI DE AUR
In contextul in care nu ai reusit pana acum sa obtii ceea ce ti-ai dorit, ar fi momentul oportun sa schimbi modul de a aborda viata. Incepi prin a-ti folosi mintea, orientandu-ti energia si consumand timpul in favoarea ta. Alege UN MINUT, din cele 1.440 pe care le ai la dispozitie de-a lungul unei zile, in care, indiferent de contextul in care te regasesti, sa creezi scenariul propriei reusite; gandeste-te ce ai de facut in ziua respectiva, care este motivatia pentru care te angajezi intr-o activitate, ce iti doresti de la viata, ce poti schimba, ce te-ar multumi sa obtii la finalul zilei si unde iti doresti sa ajungi, pe harta vietii. Ignora gandurile inutile, organizeaza-ti mintea, detaseaza-te de invidie, de prejudecati sau judecati critice la adresa altora si bucura-te de ceea ce poti realiza, prin propriile resurse! Repeta procedeul zilnic si iar, si iar, apoi vei observa cum lucrurile care, candva, iti pareau potrivnice se transforma in experiente favorabile dorintelor si nevoilor tale.
Daca ma crezi, incearca! Iti va schimba viata!
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc